Ataşehir Kent Konseyi ile İstanbul Jeoloji Mühendisleri Odası’nın ortaklaşa hazırladığı “Deprem” konulu panel ve “Derin Uğultu” adlı belgesel gösterimi Mustafa Saffet Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. MSKM’de gerçekleşen panelde TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Sami Teymurtaş, "Amacımız “Derin Uğultu” belgesel filmimizde özellikle 1999 Marmara depremlerinden sonra ülkemizin ve insanlarımızın son 23 yılda deprem ve zararına karşı aldığı ve alamadığı önemlerin geldiği noktaya ışık tutmak" dedi. Öte yandan Sami Teymurtaş slogan olarak kullandıkları "Önlem Al Hayatta Kal" anlayışının slogandan çıkması gerektiğini işaret etti.
MSKM’de gerçekleşen pandelde açılış konuşmasını TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Sami Teymurtaş yaptı. İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Teymurtaş, “Ataşehir Kent Konseyi destekleri ile bir araya geldiğimiz bu anlamlı günde Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi olarak Prof. Dr. Okan Tüysüz hocamızın yapacağı sunumu ile bir araya gelmek ve hazırladığımız “Derin Uğultu” belgeselimizin gösterimini yapmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Bilindiği gibi 17 Ağustos 1999’da Kocaeli ve ardından 3 ay sonra 12 Kasım 1999 depremleri Marmara bölgesinde büyük can kaybına ve maddi hasarlara yol açmış, dünyanın en aktif deprem kuşaklarından biri üzerinde yer alan ülkemizin depremde hazırlıksız yakalandığını bize açık bir şekilde göstermiştir.” diyerek hazırladıkları belgesel filmi hakkında bilgi verdi.
SON 23 YIL DEĞERLENDİRİLDİ
Teymurtaş, “Deprem ülkesi olarak adlandırdığımız ülkemizin bu gerçeğinin TMMOB o Jeoloji Mühendisleri olarak 7’den 77’ye herkes adına farkındalık yaratacak bir belgeseldir. Tüm detayları ile kamuda anlatmak gerektiğini düşünerek yaklaşık 2 yıl süren bir yola çıktık. Bugün onca olumsuzluklara rağmen belgeseli bitirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Belgeseli pandemi döneminde çektik bu yüzden bayağı sıkıntılı geçti. Amacımız “Derin Uğultu” belgesel filmimizde özellikle 1999 Marmara depremlerinden sonra ülkemizin ve insanlarımızın son 23 yılda deprem ve zararına karşı aldığı ve alamadığı önemlerin geldiği noktaya ışık tutmaktı.” dedi.
ÖNLEM AL HAYATTA KAL
Belgesel filminin adına değinen Teymurtaş konuşmasının sonunda, “Belgesel filmimizin ismi yaptığımız röportajlarda istisnasız her depremzede yaşadıklarını ‘Önce derin bir uğultu duyduk ve sonra yer sallanmaya başladı.’ diye tanımlamakta fakat bizim tanımlamak istediğimiz uğultu bu uğultu değil. “Derin Uğultu” deprem sonrasında toplumda bilinçli bilinçsiz birçok açıklama, yorum ve tartışmanın yol açtığı karmaşadır. Herkes konuşuyor, bir şeyler söylüyor, doğru veya yanlış bilgiler dolaşıyor. Ama depremden bir hafta geçiyor o uğultu yerini rutin hayata bırakıyor ve her şey unutuluyor. Bizde bu uğultuyu derinlemesine incelemek ve toplumun dertlerinden bir hafta sonra her şeyi unutmaması için bu belgeseli çektik ve adını “Derin Uğultu” koyduk. “Önlem al hayatta kal” sloganımızın artık slogan olmasını istemiyoruz. Tıpkı Japonya gibi depremden korkmayan, ne yapacağını ve nasıl davranacağını bilen bir ülke istiyoruz. Bu konudaki mücadelemizi toplumun her kesiminde en tepeden en alta kadar sürdürmeye devam edeceğiz.” dedi.
Ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Eski Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz’ün verdiği panel başladı. Yapılan panelde depremin büyüklüğü ve şiddeti, öncü ve artçı depremler arasındaki farkı, deprem riski nasıl azaltılabilir ve deprem sırasında hazırlıklı olmak ile alakalı konulara değinen Eski Öğretim Üyesi Tüysüz panel konuşmasının sonunda beklenen İstanbul depremi hakkında bilgiler verdi.
Yapılan panelin ardından “Derin Uğultu” adlı belgesel gösterimi gerçekleştirildi.