159459_58213

 

DİSK'in “vergide adalet, gelirde adalet” talebiyle İstanbul’dan Ankara’ya yürüyüşü bugün başladı. Kadıköy Söğütlüçeşme’den başlayan yürüyüş öncesi açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Cumhuriyet tarihinin en büyük bölüşüm krizinin yaşandığı bir süreçte yürüdüklerini belirtti. 

 

 

DİSK'in “vergide adalet, gelirde adalet” talebiyle İstanbul’dan Ankara’ya yürüyüşü bugün başladı.

Çerkezoğlu, şunları söyledi:

“Bugün bu ülkede, bu ülkenin tüm değerlerini ve güzelliklerini üreten işçilerin, emekçilerin, emeklilerin, kadınların, gençlerin; ürettiğimiz değerden aldığı pay her gün daha fazla düşüyor. Biz çalışıyoruz, biz üretiyoruz ama ürettiğimiz değerden payımızı alamıyoruz. Bir taraftan yüksek enflasyon, diğer taraftan hayat pahalılığı ve üzerimizdeki vergi yükü nedeniyle her gün daha fazla yoksullaşıyoruz. Özellikle son iki yıldır gelirde adalet, vergide adalet diyerek Türkiye’nin dört bir yanında adım adım, karış karış, iş yeri iş yeri bir mücadele sürecini yürütüyoruz.

Özellikle 14 Mayıs seçimlerinden sonra iğneden ipliğe her şeye zam geldiği ve her şeyin pahalılaştığı bir süreçte siyasi iktidar, vergi yükünü daha da fazla artıracak adımlar attı. KDV, ÖTV gibi dolaylı vergileri daha da fazla artırdı. Bugün hükümetin topladığı vergilerin 4'te 3'ü, zenginin de yoksulun da işçinin de patronun da aynı oranda ödediği dolaylı vergilerden oluşuyor. Bir ülkede dolaylı vergiler ne kadar yüksekse, ne kadar büyükse o ülkede vergi adaletsizliği de o kadar fazladır. O nedenle biz, az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınan adil bir vergi sistemi için Ankara’ya yürüyoruz. Bizler işçiler, emekçiler, çalışanlar daha ücretimizi almadan peşin peşin vergimizi ödüyoruz.

Vergide adalet istiyoruz. Ocak ayında aldığımız ücretleri, aralık ayında da alabilmek istiyoruz. Dünyada hiçbir ülke yok ki işçilerin, çalışanların ücreti yıl içerisinde, aylar geçtikçe geriye gitsin, ücretler daha da düşsün. Aslında gizli bir vergi zammı yaparak bunu hayata geçiriyorlar. Bugün 70 bin lira olan birinci vergi dilimi, yeniden değerleme oranı kadar artmış olsaydı en az 180 bin lira olacaktı bu yıl için. Şimdi önümüzdeki yıl için yeni vergi dilimlerinin de belirleneceği bu süreçte diyoruz ki, vergi dilimleri en az yeniden değerleme oranı kadar artırılmalıdır ve geçmişten bu yana var olan bütün kayıplar da giderilmelidir. Adaletli bir vergi sistemi için DİSK olarak 5 maddeden oluşan bir kanun teklifi de hazırladık ve ekim ayı içerisinde bu kanun teklifini, Meclis’teki bütün siyasi partilere gönderdik. Buradan Meclis’teki tüm siyasi partilere çağrımız, 600 milletvekiline çağrımız, adaletli bir vergi sistemi için yapılması gereken düzenlemeleri içeren ve bizim tarafımızdan, DİSK tarafından hazırlanan adaletli bir vergi sistemi için kanun teklifini oy birliğiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçirsinler.”

 

 

 

 

 

 

anka