e-nuzun-gece

Tarihler bugün kuzey yarım kürede en uzun gece olan 21 Aralık’ı gösteriyor. Bugünden itibaren geceler kısalmaya başlayacak. Yazın başlangıcı olarak kabul edilen bu tarih, akıllara İstanbul’a tek bir kar tanesinin dahi düşmediğini getirdi. Öte yandan Türkiye’nin en uzun gecesi, en kuzeyindeki noktada yaşanacak. Peki siz en uzun geceye ne kadar uzaksınız?

 

21 Aralık, kuzey yarım kürede kışın, güney yarım kürede yazın başlangıcı sayılıyor. En uzun gecenin yaşanacağı 21 Aralık’ta güneş ışınları Oğlak dönencesine 90 derece açı ile gelecek. Kuzey kutup noktasına daha yakın konumda bulunan yerlerin en uzun geceyi yaşayacağı bu gecede, Türkiye’de en uzun geceyi hangi şehir yaşayacak?

 

YAZIN BAŞLANGICI

 

Kış Gündönümü'nde (yaklaşık 21 Aralık), güneş ışıkları Oğlak dönencesine dik gelir. Kuzey yarım kürede günler uzamaya, güney yarım kürede kısalmaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarım kürede kışın, güney yarım kürede yazın başlangıcı sayılır. 21 Aralık günü yılın en kısa günü ve bu gece ise yılın en uzun gecesi yaşanacak. Bilimsel olarak da kış mevsiminin başlangıcı olarak kabul edilen 21 Aralık tarihinde, yılın en kısa günü ve en uzun gecesi yaşanıyor.

 

MEVSİMLERİN BAŞLANGICI

 

21 Aralık tarihi ile beraber Dünya'nın Güneş etrafında dönmesi ve eksen eğikliğine bağlı olarak dört önemli gün ortaya çıkar. Bu günler aynı zamanda mevsimlerin başlangıcıdır. 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerine ekinoks (gece – gündüz eşitliği) tarihleri 21 Aralık ve 21 Haziran tarihlerine de solstis (gündönümü) tarihleri denir.

 

GECELER KISALIYOR

 

Kuzey Yarım Küre Güneş ışınları Yengeç dönencesine 43°06′ lık açı ile gelir. Kış mevsiminin başlangıcıdır. En uzun gece en kısa gündüz yaşanır. Yengeç dönencesinden kuzeye gidildikçe gece süresi uzar gündüz süresi kısalır. Bu tarihten itibaren geceler kısalmaya gündüzler uzamaya başlar. Fakat 21 Mart tarihine kadar geceler gündüzlerden uzundur. Aydınlanma çemberi Kuzey Kutup Dairesi'ne teğet geçer.

 

KUZEYDE YENGEÇ, GÜNEYDE OĞLAK

 

Yengeç dönencesinin kuzeyi güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dar açı ile alır. Bu tarihten itibaren güneş ışınlarının gelme açıları büyümeye başlar. Yengeç dönencesinin kuzeyinde en uzun gölge yaşanır. Bu tarihten itibaren gölge boyları kısalmaya başlar. Güney Yarım Küre Güneş ışınları Oğlak dönencesine 90° lik açı ile gelir. Yaz mevsiminin başlangıcıdır. En uzun gündüz en kısa gece yaşanır. Oğlak dönencesinden güneye gidildikçe gündüz süresi uzar gece süresi kısalır.

 

Bu tarihten itibaren gündüzler kısalmaya geceler uzamaya başlar. Ancak 21 Mart tarihine kadar gündüzler gecelerden uzundur. Aydınlanma çemberi Güney Kutup Dairesi'ne teğet geçer. Oğlak dönencesinin güneyi güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dik açı ile alır.

 

TÜRKİYE'DE EN UZUN GECE SİNOP'TA 

 

Kuzey yarım kürede kış gündönümü bu yıl 22 Aralık Pazar günü saat 04.19’da gerçekleşecek.

Kuzey yarım kürede Oğlak dönencesine güne ışıklarının dik geldiği 21 Aralık'ta en uzun gece yaşanacak ve geceler kısalmaya başlayacak. 21 Aralık'ta ülkemizde en uzun gece ise Kuzey’deki Sinop’ta yaşanacak.

 

KAYNAK: SÖZCÜ

ATAŞEHİR’DE GÜNDEM