kayışdağı ata eğitim

Ataşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü bünyesindeki Kayışdağı Lions Ataevi’nde bölgede yaşayan çocuklara ‘Yazın Atölyesi’nde ücretsiz öykü yazarlığı dersi veriliyor. Haftada bir gün eğitime katılan 07-17 yaş aralığındaki çocuklar eğitmenleriyle edebi türdeki yazılarını kendi pencerelerinden yazıyorlar. Ataşehir Belediyesi desteğiyle de yazarlar ayda bir kez gelip çocuklara eğitim veriyor. Çocuk yazarlar yetiştirmek hedefinde olan Lions Ataevi'nde çocukların yaşlarına yakın gruplar oluşturulup, gruplara göre ders saati veriliyor. 

 

 

‘Yazın Atölyesi’ belediyenin Kayışdağı  Lions Ataevi  bünyesinde yapılıyor. Haftada bir eğitim göre 07-17 yaş grubundaki çocuklar 09.30 ile 18.00 saatleri aralığında eğitim görebiliyor.  Ayda bir ise Kazasker Lions Kulübünün desteğiyle getirilen yazarlar tarafından ücretsiz eğitim alıyorlar. Çocukların geniş ufuk açılarının olması ve hayal gücünün yüksek olmasıyla sanata farklı bakış açısı geliyor. Çocuklar hem gördüklerini yazarak hem de keyifli vakit geçiriyorlar. 

 

 

SANAT EN İYİ DEĞİŞİM UNSURUDUR 

Kayışdağı Lions Ataevi’nde eğitmen olan Derya Kutlutürk çocukların sanatla ve yazarlıkla ilgi duymaları için atölyeyi açtıklarını söyleyerek sözlerine devam etti: “Bölgenin çocuklarıyla yazın atölyesi açmak istedim. Yazın demek hem yazmaktan geliyor hem de edebiyatın eş anlamlısı. Dolayısıyla biz çocuklarla beraber çeşitli yazılar yazmaya çalışıyoruz. Ben onlara cümlenin estetik cümle olmasını edebi cümle olmasını yapmaya çalışıp yön gösteriyorum. Sonrasında beraber birlikte biraz daha yetkinleşince onlar hayallerini yazıya dökecekler. İyi bir yazar olmak için iyi bir izleyici, iyi bir gözlemci, iyi bir kitap okuru okuyucu olmak gerektiğini de kavrayacaklar. Sanat en iyi değişim unsurudur ve hiç zarar vermez’’ ifadelerini kullandı.

 

 

Kayışdağı Lions Ataevi’nde bu ayın yazarı ise Filiz Tosyalı. Yazar Filiz Tosyalı çocuklara iki saat süren bir seminer verdi. Konuşmanın başında akıllı kafa ve dolu kafa figürleriyle çocuklara bilgi verdi. Dolu kafa bilgileri doğadan toplayan, doğadan bakarak yapılan her şey diye ifade ederken akıllı kafa ise öykülerini okuyup, dinlediğimiz kişiler diyerek çocuklara hem dolu hem de akıllı kafa olmaları yönünde öğütlerde bulundu.

 

 

KEŞİF VE İCATLAR DOĞADAN ESİNLENEREK YAPILIYOR

Bugünkü derste çocuklara insanların hayvanlardan esinlenerek ürettiği temel ihtiyaç ve gereksinimleri izleten yazar Tosyalı, çocukların doğadan anlam çıkarmalarını sağlamaya çalıştı: “Bir hayvana bakarak doğaya bakarak bütün keşif ve icatlar doğadan esinlenerek yapıldığını görüyoruz. Örneği ise, deve kuşunun kafasında şapka var deve kuşunu koruyor. Oradan esinlenerek kask üretilmiştir’’ diyerek çocukların gördükleri gereksinimlerden doğaya anlam çıkarması için yol gösterdi.

 

 

DOĞADAN ÇOK ŞEY ÖĞRENEBİLİRİZ

Söylemlerde ve atasözlerinde hayvanlarla ilgili kötü sözler olduğunu dile getiren Tosyalı aslında hayvanlardan öğrenilecek çok şey olduğunu vurguladı: “Atasözünde hep hayvanları aşağılıyoruz. Şu an konferans düzenliyoruz. Şimdi kapıyı biri açsa gürültü patırtıyla içeriye girse biz ona ne deriz? Deriz ki şu adama bak ayı gibi hareket ediyor. O ayı o kadar güzel hayvandır ki 50 km hızla koşabilir. Böğürtlen toplar bir tane böğürtleni ağzına koyar ve bekler ne böğürtlene zarar verir ne de kendine zarar verir. Ama biz şimdi bir elma ağacı görsek bütün yapraklarını koparırız. Biz doğaya bakarak çok şey öğrenebiliriz. ‘’

İNSANLAR SEVGİYİ HAYVANLARDAN ÖĞRENİYOR

Tosyalı, insanların sevgiyi hayvanlardan öğrendiğini ve çocuklarında birbirlerini sevmesini gerektiğini ve bunu hayvanlardan öğrenebileceklerini kaydetti: “Biz sevgiyi hayvanlardan öğreniyoruz. Küçücük bir böcekten sevmeyi öğreniyoruz. Kadife kene diye bir böcek var. 365 gün yerin altında yaşıyor. 365. gün saati bile belli. 10 ile 10.30’da dışarıya çıkıyor. Sevdiklerini görmek için. Besin depoluyor tekrar yerini alıyor. Sizler arkadaşsınız birbirinizi sevmelisiniz. Sevgiyi de o böcekten öğrenebilirsiniz. Sevginin açamayacağı hiçbir kapı yoktur. ‘’

 

 

SİZLERİ TANIYAMAZSAM SİZLERE YAZAMAM

Konuşmasının sonunda Tosyalı; “Ben yazarım burada ne işim var? Küçücük çocuklarla beraberim? Ben buraya sizlerden bir şeyler öğrenmek için geldim. Eğer ben sizlerden bir şeyler öğrenmezsem, sizleri tanıyamazsam, sizlere yazamam. Ben şu anda sizleri tanıyorum. Sizler ne yapıyorsunuz? Geleceğe nasıl hazırlanıyorsunuz? Onları göreceğim ki başka çocuklara da söyleyeceğim. İnsanlara ümit ve sevinç gelmesi için’’ diyerek sözlerini noktaladı.

 

 

 

Seminerin ardından Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Şehnaz Yabar, seminere katılması ve atölyeye katılan çocuklara verdiği yararlı bilgiler sebebiyle yazar Tosyalı'ya çiçek takdim etti. Tosyalı ise Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Yabar'a ve atölyede eğitim gören çocuklara imzalı kitabını verdi.